adv

တိရတနာေက်ာင္းမွသင္.ကိုေႏြးေထြးစြာဖိတ္ေခၚပါသည္ ။ ေနာင္တစ္ခ်ိန္တြင္ စၾကာဝဠာတစ္ခုလံုး ကိုးကြယ္ၾကသည္ ဘာသာတရားတစ္ခု ျဖစ္ေပၚလာလိမ့္မည္။ ထိုဘာသာတရားသည္ တစ္ယူသန္ဝါဒ၊ တရားေသဝါဒမ်ားကိုလည္း ေရွာင္လႊဲနိူင္လိမ့္မည္။ သဘာဝတရားႏွင့္ ဘာသာတရား ႏွစ္ခုလံုးကို လႊမ္းၿခံဳမိသည့္ ဤဘာသာစကားသည္ ရုပ္နာမ္တရားကို ကိုယ္ေတြ့ခံစားသိျမင္မႈႏွင့္ အဓိပၸါယ္ျပည့္ဝသည့္ ေပါင္းစည္းညီညြတ္မႈအေပၚမွာ အေျခခံလိမ့္မည္။ အကယ္၍သာ ေခတ္သစ္သိပၸံ နည္းက်လိုအပ္ခ်က္မ်ားကို အေျဖထုတ္ ျဖည့္ဆည္းေပးနိူင္မည့္ ဘာသာတရားတစ္ခု ရွိလာမည္ဆိုလွ်င္ ထိုဘာသာတရားသည္ #ဗုဒၶဘာသာပဲ ျဖစ္လိမ့္မည္။ " ကမၻာေက်ာ္သိပၸံဆရာႀကီး ေဒါက္တာအဲလဘတ္အိုင္းစတိုင္လ္ " ...။။

.

{short description of image}

.

.

.



{short description of image}

တိရတနာ Online Radio

” တိရတနာ ျမန္မာဘုန္းေတာ္ၾကီးေက်ာင္း ဒီဇင္ဘာ ခရစ္စမတ္ (ရုုံးပိတ္ရက္) အတြင္း အေျခခံ ပ႒ာန္းသင္တန္း.. (၂၄) ပစၥည္း ပ႒ာန္း အဓိပၸါယ္မ်ားသည္ မိမိတုုိ ့ ေန ့စဥ္ဘ၀၌ မည္ကဲ့သိုု ့အက်ိဳးျပဳေနသည္၊ ဆက္ႏြယ္ေနသည္ စေသာ ေၾကာင္း+ က်ိဳး နိယာမဆက္ႏြယ္ပုုံမ်ားကိုု အက်ဥ္းခ်ဳႏွင့္လက္ေတြ ့အေျခခံ ၀ိပႆနာ ရွဳမွတ္နည္း....၀ိပႆနာဟူသည္ မိမိတိုု ့ဘ၀တြင္ ေအးခ်မ္းစြာ ေနထိုုင္တတ္ေအာင္ သင္ယူရေသာ ဘ၀ေနနည္း အတတ္ပညာ ........ ဗုဒၶဘာသာ၀င္ အားလံုးႏွင့္ အတူတကြ ဆရာေတာ္ - ေဒါက္တာ အရွင္သုုနႏၵာလကၤာရ ( M.A, Ph.D )သာမေဏေက်ာ္၊ ဥဘေတာ ၀ိဘဂၤဓရ၊ သာသနာ့ဓဇ ဓမၼာစရိယ၊ ၀ိနယ၀ိဒူ၊ အဂုုၤတၲရ နိကာယ၀ိဒူ )ကသင္တန္းျပသေပးမည္ျဖစ္ပါသျဖင့္ ဓမၼမိတ္ေဆြအေပါင္းအား ေလးစားစြာ ဖိတ္ၾကား အပ္ပါသည္။ သင္.အၾကံျပဳေဆြးေႏြးခ်က္မ်ားကို ေႏြးေထြးရင္းႏွီးစြာ ဖိတ္ေခၚလွ်က္.... တိရတနာေက်ာင္း အက်ိဳးေတာ္ေဆာင္အဖြဲ.....
DEF Radio and RainRockinRadio
Online Radio အစီအစဥ္အား ညစဥ္ ၇ နာရီ မွ ၁၀ နာရီထိ .... အသံ ပ်က္ေတာက္ သြားပါက refresh ျပဳလုပ္ေပးပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံအပ္ပါသည္။

Recent Posts

Välkommen till Tiratana Theravada Buddhist Tempel.. Stöd Tiratana genom att bli medlem! Vi välkomnar alla och interreligiösa familjer åtagit sig att leva ett budda sätt att bli medlemmar i Temple Tiratana. Du kan bli medlem när som helst genom vår admin och praktiskt bidrag till utvecklingen av Tiratana. Alla medlemmar får en medlem card.For mer information om Temple medlemskap, tjänster och aktiviteter, kontakta templet admin. Phone 076 7077445 Phone: 076 8247198 Email tiratana3@hotmail.com ။။

Friday, July 22, 2016

Nyheter from NA

Hallsberg
Publicerad 19 jul 2016 04:55 Uppdaterad 21 jul 2016 16:40
Lärare. Munken U Sobhana står för undervisningen under veckan.
Lärare. Munken U Sobhana står för undervisningen under veckan.

Ceremoni för munkar i buddhisttemplet Fyra män levde traditionellt som munkar

Under den gångna veckan har det varit stort firande på buddisttemplet Tiratana i Hjortkvarn, en traditionell buddhistisk högtid där några medlemmar lever som munkar under fyra dagars tid.
Rätta text- och faktafel

Relaterat

Gående meditation. En del av meditationen sker i rörelse, där både munkar och lekmän deltar.
Gående meditation. En del av meditationen sker i rörelse, där både munkar och lekmän deltar.
Ses varje år. Cherry, Ningklea, Sein och Dayn ses på somrarna i Hjortkvarn. De deltar i undervisningen men hinner också med en hel del lek.
Ses varje år. Cherry, Ningklea, Sein och Dayn ses på somrarna i Hjortkvarn. De deltar i undervisningen men hinner också med en hel del lek.
Lektioner. Både lekmän och munkar deltar i templets undervisning.
Lektioner. Både lekmän och munkar deltar i templets undervisning.

Templet Tiratana i Hjortkvarn drivs av burmesiska buddistföreningen som är en rikstäckande förening.
– Varje sommar firar vi en ceremoni där några män lever som munkar i en knapp vecka, berättar U Sobhana, som är ordförande i föreningen och som lever som munk på heltid.
Munklivet i Hjortkvarn innebär en tid av undervisning som leds av U Sobhana. Det är också en högtid för föreningens medlemmar som reser från olika håll i Sverige för att delta i festligheten. Templet är prytt med flaggor och blommor.
Ett 100-tal föreningsmedlemmar deltog i invigningsfirandet i onsdags. Ett 30-tal stannade kvar i Hjortkvarn under flera dagar.
Att bli munk innebär att man frigör sig från den vanliga vardagen.
– Ett exempel är kläderna. Vi går klädda i enkla mantlar i symboliska färger, säger U Sobhana.
Traditionellt har munkarnas dräkter färgats av ett naturligt ämne från jackfruktträdet.
Generositet, dana, är centralt, liksom att leva moraliskt, sila.
– Det innebär kort sagt att leva för att ge till andra och hjälpa, beskriver U Sobhana.
Meditation är vägen dit.
–Meditationen hjälper dig att förstå dig själv och Buddhas lära. Det befriar sinnet från rädsla och leder på rätt väg, säger han.
Han sammanfattar fem regler att leva efter: Döda inget levande. Stjäl inte. Missbruka inte sexualiteten. Ljug inte. Och använd inte droger och alkohol. Det är regler som gäller hela samhället och människors samspel.
– Tanken är att de som lever som munkar här sedan ska fortsätta lära ut sättet att leva hemma.
Munkarna mediterar stora delar av dagen, och det kan ske på olika sätt. Sittande, såväl som stående eller gående.
En av dem som deltar är Soe Pai Aung från Luleå.
– Under munktiden är vi alla Buddhas son. Buddismen är frihet. Buddha beskriver allt och visar vägen, men sedan är det du som väljer, säger Soe Pai Aung.
Alla män i föreningen blir inte munkar. Men varje år är det ett antal män i olika åldrar som väljer att göra det. Även deras familjer följer med till ceremonin och bor i templet under veckan. Lekmän och munkar lever i samspel.
Flera barn följer med och återser varandra här tiden varje år.
– Det är kul här. Vi är med på kurserna. Sedan leker vi och umgås, säger Ningklea, som är tolv år och till vardags bor i Luleå. Hennes pappa lever som munk under veckan.

No comments :

Post a Comment

.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...